Het ministerie van Financiën drukt een te grote stempel op het overheidsbeleid, waardoor de economische groei wordt geremd. Dat zeggen topfunctionarissen uit de politiek, ambtenarij, wetenschap en bankensector in gesprekken met het Financieele Dagblad.

Volgens de functionarissen, die niet met naam willen worden genoemd, ligt de focus van het ministerie te veel op de korte termijn, waardoor investeringen die op de lange termijn renderen worden tegengehouden. ‘Het grote verhaal ontbreekt bij de voortdurende bezuinigingen. De burger wordt voortdurend huiswerk gegeven zonder erbij te vertellen welk diploma hij gaat halen, voor welk groter doel de offers moeten worden gebracht’, aldus een voormalig topambtenaar tegen het FD.

Symboolpolitiek

Andere departementen, zoals Algemene Zaken of Economische zaken, geven niet genoeg tegengas. De positie van Financiën is daarnaast versterkt doordat Dijsselbloem voorzitter van de Eurogroep is. De minister heeft bovendien bevoegdheden om bij probleembanken in te grijpen en moet begrotingsafspraken met oppositiepartijen maken omdat het kabinet geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft.

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid constateerde in een recent rapport bovendien dat minister Dijsselbloem zich te veel met symboolpolitiek bezighoudt. ‘Hij kiest enkele politieke totempalen zoals bonussen om zich te profileren als minister, in plaats van een rol als neutrale politicus’, staat in het rapport.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl